2012. október 18., csütörtök

Máktorta


Ez a recept egy csodaszép könyvből van, melyben több, mint 330 sütirecept található. Elkezdtem kipróbálni a recepteket és eddig mind nagyon finom, itt-ott kisebb módosításokat eszközöltem benne, remélem a szerző nem haragszik meg érte. Ez a torta egyszerűen isteni, a tésztája nem száraz, önmagában is megállná a helyét, de a mázzal egyszerűen fenséges. Szülinapra, karácsonyra vagy bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthető.


Máktorta

Hozzávalók:

  • 300 g fehér liszt
  • 300 g cukor
  • 180 g lágy vaj
  • 75 g darált mák
  • 250 ml tej
  • 3 tojásfehérje
  • 2,5 tk. sütőpor
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • csipet só
Máz:
  • 250g krémsajt
  • 100 g porcukor (ez ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
  • 60 g lágy vaj
  • 2 tk. vaníliakivonat

A tejet felforraljuk, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni, utána beleszórjuk a mákot, félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót. A vajat és a cukor 2/3-át és a vaníliakivonatot robotgéppel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és a tejes mákot.
A tojásfehérjét félig felverjük, majd a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habot óvatosan a tésztába forgatjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és két 20 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. A két tortakarikát hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a mázat. A hozzávalókat robotgéppel krémesre keverjük, ha túl híg, akkor kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amikor megdermedt a krém, az egyik tortakarikát megkenjük vele, rátesszük a másik tortakarikát, majd tetejét, oldalát is megkenjük a krémmel. Hűtőben dermesztjük. Majd tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése