2013. december 16., hétfő

Ír almatorta

Isteni almás vaníliás illat lengi be a szobát. Éppen most sült ki az egyik legfinomabb almás sütemény, amit valaha ettem. Általában ősszel szoktam ilyet sütni, mikor almaszezon van, most egy kicsit későbbre tolódott, mert megfeledkeztem a receptről. Pedig annyira jó, hogy már kétszer megsütöttem az elmúlt két hétben. Elkészíteni nagyon egyszerű és a legtöbb időt az almák megpucolása veszi el. Hidegen, melegen is finom. Az élményt egy kis vanília sodóval lehet még fokozni.
A neve tortára utal, de mivel ez egy kavarós sütemény, bármilyen formában vagy tepsiben megsüthető.



Ír almatorta hozzávalók:

  • 5-6 db alma
  • 15 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 rúd vanília vagy 1 ek. vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 ek. rum/ rumaroma
Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vagy kis kockákra vágjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a vaníliát, reszelt citromhéjat, rumot, sót, végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztába forgatjuk az almadarabokat. Először furcsának tűnhet, de több lesz az alma, mint a tészta, ettől lesz majd a sütemény igazán almás és egyátalán nem száraz. Kivajazott, lisztezett formába öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Vaníliasodóval vagy tejszínhabbal kínáljuk, de magában is isteni. Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése